Brev från förvaltningen

Till alla vårdnadshavare med barn i förskolan, skolan och på fritids

Med anledning av spridningen av covid-19 står vi inför ett läge där många riskerar att bli sjuka. Redan idag finns det flera konstaterade fall av Covid-19 hos personal i våra verksamheter. Vi informerar er föräldrar om konstaterade fall i de fall verksamheten påverkas. Alla vi som jobbar inom skola och barnomsorg här i Sigtuna kommun gör vårt yttersta för att kunna fortsätta bedriva förskola, fritidshem och skola till alla våra barn och elever. Vi bevakar ständigt utvecklingen och förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning

Förändringar kan bli aktuellt

Trots vår strävan efter att ha öppet som vanligt kan det bli aktuellt med förändringar om situationen så kräver, vilket vi hoppas att ni i det här speciella läget har förståelse för. Redan nu har några förskoleavdelningar slagits ihop och i två fall även hela förskolor, då det varit betydligt färre såväl barn som personal på plats än vanligt.
Detta kan komma att ske på fler ställen och med kort varsel.

För, även om många ur personalen på en förskola eller på fritids blir sjuka måste vi kunna fortsätta att erbjuda omsorg till de vårdnadshavare som behöver det.
Då kan det innebära att den förskola eller det fritidshem som ni vanligtvis har era barn på kan behöva slås ihop med en annan enhet. Det kan också bli aktuellt att begränsa öppettiderna på en förskola eller ett fritidshem för att det ska bli möjligt att bemanna verksamheten. Om en förändring blir aktuell på en specifik förskola eller fritidshem kommer alla berörda vårdnadshavare att kontaktas av rektor.

Även i grundskolan kan det extraordinära läget innebära att vi behöver genomföra förändringar. Det kan exempelvis handla om förändringar i schemat eller omfördelning av tid mellan olika ämnen.  Blir det aktuellt med omfattade förändringar på ert barns skola kommer skolans rektor att informera mer om detta.

Vi vill uppmana alla er vårdnadshavare att vara extra noga med att ta till er information som kommer ifrån era barns verksamhet. Beslut om förändring kan komma med kort varsel.

Det är var och ens ansvar att säkerställa att man håller sina barn hemma vid minsta symtom på smitta, även om symtomen är milda. Även vid misstanke om att barnet kan vara smittat ska barnet vara hemma och undvika sociala kontakter. Barn som har symtom ska stanna hemma tills de har varit symtomfria i två dygn. Friska och symtomfria barn och elever är välkomna till verksamheten.

På sigtuna.se finner ni alltid den senaste information om covid-19; https://www.sigtuna.se/kommun-och-politik/information-om-corona-viruset-covid-19.html

Sigtuna kommun har även öppnat en stödlinje för båda barn och vuxna som behöver någon att prata med i tider med mycket oro, ångest och stress. Telefonlinjen bemannas av öppenvården som kan hjälpa dig med din akuta oro eller guida dig vidare om behovet finns; https://www.sigtuna.se/nyheter/nyheter/2020-03-26-stodsamtal-for-barn-och-vuxna-via-telefon.html

Vi vill slutligen passa på att tacka er för att ni alla hjälps åt för att följa de rekommendationer och restriktioner som finns kring covid-19.

Ingela Hamlin

Förvaltningschef