Brev från förvaltningen

Bästa föräldrar,

Här kommer som utlovat en uppdatering kring situationen med coronaviruset.

Vi står inför en situation som vi inte tidigare har upplevt tidigare och där behovet av kommunikation ser olika ut. Vi strävar alltid efter att informera er så fort vi har ny information. Vi ber här med om ursäkt om viss information upprepas.

I bifogat brev finns information från vår nya förvaltningschef Ingela Hamlin.

Vi förbereder för eventuell distansundervisning

I Sigtunas grundskolor är vi väl förberedda för undervisning på distans om detta blir aktuellt. Varje skola arbetar nu med att ta fram en egen plan för hur distansundervisning ska organiseras.

Parallellt förbereder vi också för en jourverksamhet för föräldrar med samhällskritiska yrken om en stängning av förskola och fritidshem skulle komma att bli aktuellt i ett senare skede.

I fredags genomfördes en inventering på alla grundskolor så att allt praktiskt kring distansundervisning ska kunna fungera. Att elever har laddare, att det finns fungerande WIFI hemma och att alla kontaktuppgifter till vårdnadshavare i form av e-post är korrekta är praktiska förutsättningar som behöver finnas på plats om ett beslut om distansundervisning kommer. Rektor kommer att informera er vårdnadshavare omgående om ett beslut om distansutbildning för grundskolor skulle tas.

Friska barn kan delta i verksamhet

Tills något annat rekommenderas eller beslutas av regeringen kommer våra förskolor och grundskolor att hålla öppet som vanligt. Som vi har informerat om tidigare ser vi i dagsläget ingen anledning till att friska barn och elever ska stanna hemma från förskola och skola. Elever med sjukdomssymptom, även milda, ska vara hemma. Det är av största vikt att detta respekteras. Eleverna är välkomna tillbaka till skolan när de har varit symptomfria i två dagar.

Frånvarorapportering

I tider med många som är frånvarande är det viktigare än någonsin att ni föräldrar är noga med att anmäla till förskolan eller skolan om ert barn är frånvarande. Du som förälder ansvarar för att bedöma om ditt barn inte kan delta i förskolans eller skolans verksamhet och vi ber dig att så fort som möjligt anmäla till skolan om ert barn inte kommer vara närvarande.

Fokus på ordinarie verksamhet

Vi har beslutat att prioritera undervisning på plats i förskolans och skolans lokaler. Detta innebär att alla aktiviteter utanför enheternas ordinarie verksamhet som studiebesök, utflykter, konserter samt andra aktiviteter som innebär förflyttning inte kommer att genomföras eller senareläggas.

Rutiner i samband med måltid

Vi följer de råd som kommer från Folkhälsomyndigheten för att minska smittspridning. Vidare försöker vi så långt som det är möjligt att utifrån myndigheternas åtgärdsförslag förbättra alla enheters rutiner för handhygien samt rutiner vid måltider i förskola och skola i syfte att minska smittspridning. Det innebär exempelvis att alla elever ska tvätta händerna med tvål och vatten innan de går in i matsalen, att personal byter serveringsbestick och torkar ytor oftare samt att pedagoger och annan personal i möjligaste mån förser barnen och eleverna med mat.

Vänliga hälsningar,

Barn- och ungdomsförvaltningen

Aktuell information till vårdnadshavare

Sigtuna kommun bevakar händelseutvecklingen av det nya coronaviruset noga och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för att minska smittspridning. Förskolor och skolor håller öppet som vanligt och vi arbetar nu för att säkra att vi har en organisation som fungerar även vid hög frånvaro bland våra medarbetare.

Regeringen rekommenderade under förmiddagen alla gymnasieskolor att övergå till undervisning på distans och under pressträffen var utbildningsminister Anna Ekström tydlig med att det kan komma ett liknande beslut kring grundskolan. Vi har en god beredskap för att ta kunna ta nya beslut i kommunen om riktlinjerna på nationell nivå ändras.

I Sigtunas grundskolor pågår nu ett intensivt arbete för att förbereda inför ett eventuellt beslut om att övergå till undervisning på distans även i grundskolan. Vi känner oss väl förberedda  – alla elever från årskurs 1 har tillgång till digitalt verktyg, ett verktyg som eleverna är vana att arbeta med. Vi har också en digital samarbets- och kommunikationsyta i Teams som alla elever och lärare kan använda.

Viktigt att tillägga – tills något annat rekommenderas eller beslutas av regeringen kommer våra förskolor och grundskolor att hålla öppet som vanligt.

Jag vill avslutningsvis påminna alla, både medarbetare och vårdnadshavare om vikten av att idag ta eget ansvar. Barn och elever med symtom, även milda, på sjukdom ska stanna hemma och detsamma gäller alla våra medarbetare.

Ingela Hamlin

Förvaltningschef